Verhalen van huurders

Fijn wonen is voor iedereen anders. Elke huurder heeft een eigen verhaal.

Interviews met huurders:

Een passende woning met hulp van de seniorenmakelaar


"Ik had ‘t eerder moeten doen!’ zegt Ria Wilderom. Ze verhuisde in oktober 2021 naar Stadskwartier Palenstein, gebouw Hertog. Ze liet een grote eengezinswoning, met een flinke tuin van maar liefst twaalf meter lang, in de wijk Meerzicht achter. Een plek waar ze maar liefst 46 jaar heeft gewoond. Inmiddels woont er een gezin met drie kinderen. Dit gezin liet ook weer een woning achter voor andere woningzoekenden.


In het begin was het wel even wennen. Ria Wilderom ruilde haar tuin in voor een balkon. Toch was ze al snel enthousiast. "Via mijn vriendin hoorde ik dat er gebouwd werd." Mevrouw Wilderom stond al zeventien jaar ingeschreven bij Woonnet-Haaglanden, dat heeft zeker geholpen bij het zoeken naar een andere woning.

Wensen
Mevrouw Wilderom kwam via de Goede Woning in contact met Karen Simon, de seniorenmakelaar in Zoetermeer. Zij hield rekening met Ria's specifieke wensen. Zo wilde ze graag op de hoek van het gebouw wonen in een driekamerappartement. Boven en onder haar wonen andere senioren.
Inmiddels woont Ria een half jaar aan het Schepenenveld, naar volle tevredenheid. Ria Wilderom: "Ik dacht altijd dat een appartement veel duurder zou zijn, maar die aanname bleek onjuist. In mijn geval bleef de huur ongeveer hetzelfde."

Winkels onder appartementen
Omdat Ria na haar trouwen in 1968 in de omgeving heeft gewoond, is de buurt vertrouwd voor haar. Wat ze ook fijn vindt, zijn de parkeerplekken pal voor de deur van het complex. "Hoe mooi wil je het hebben?", zegt ze. "Nee, ik heb er totaal geen spijt van." De winkels zijn onder de appartementen en het is niet gehorig in huis. Ook is ze tevreden met de vloerverwarming. Er is daardoor een vaste temperatuur in huis. Ze vindt het alleen jammer dat de fietsenstalling niet onder het gebouw Hertog zit, maar onder het volgende appartement, genaamd De Koningin.

Seniorenmakelaar
In haar oude wijk wonen relatief veel senioren (echtpaar of alleenstaand) in een grote eengezinswoning. Ook daar komt nu langzamerhand een verhuisstroom op gang, merkt Ria. De seniorenmakelaar is in haar ogen dan ook onmisbaar voor de doorstroming. Karen Simon is als seniorenmakelaar aanspreekpunt bij De Goede Woning en helpt mensen verhuizen naar een passende woning. Voor mensen die opzien tegen een verhuizing, heeft Karen een advies: Schrijf u in als woningzoekende op Woonnet-Haaglanden. Ook als u nu geen concrete verhuiswens heeft. Door ingeschreven te zijn en blijven bouwt u inschrijfduur op. Daarmee wordt o.a. de volgorde bepaald bij het toewijzen van een woning. Karen: "We hopen dat meer mensen de voordelen inzien van een verhuizing, net als Ria Wilderom. Want dat is hard nodig voor de woningmarkt en de schaarse eengezinswoningen!"

Op 1 november 2019 startten de gemeenten Zoetermeer, De Goede Woning, Vestia en Vidomes, ondersteund door Sociale Verhuur Haaglanden, de pilot met een seniorenmakelaar in Zoetermeer. Deze proefperiode is dit jaar wegens succes omgezet naar blijvende dienstverlening. De seniorenmakelaars hebben in 2 jaar tijd in totaal bewoners van 79 schaarse woningen geholpen bij het vinden van een passende woning. Inmiddels zijn er 5 seniorenmakelaars actief in de regio Haaglanden. De dienstverlening wordt steeds verder verbeterd. Zo wordt er gewerkt aan een zoekfunctie waarmee 55plussers hun woonwensen kunnen aangeven. Zo kunnen zij er vervolgens op worden geattendeerd als er een woning naar hun wens vrijkomt.

Heeft u interesse of wilt u meer weten? Neem dan contact op met de seniorenmakelaar via het Klant Contact Centrum van Woonnet-Haaglanden, tel: 088 488 70 00.


Seniorenmakelaar Karen in gesprek met Ria Wilderom. Fotograaf: Wilmar Dik

Dik tevreden met Nul-Op-De-Meter-Woning


"Wij zijn dik en dik tevreden!", vertellen
Lex en Marijke over hun energiezuinige woning in de Landenbuurt in Meerzicht. "Wij willen hier nooit meer weg! In 1980 verhuisden ze van hun woning aan de Van Randwijkhove (Buytenwegh) naar de Eemland in Meerzicht. Hun huis uit 1972 maakt deel uit van het renovatieproject Landenbuurt. Daarbij werden 214 eengezinswoningen omgebouwd naar 'Nul-op-de-Meter woningen', oftewel energiezuinige woningen.

"De temperatuur komt hier niet onder de 19 graden", zegt Marijke met een blij gezicht. Het voelt dan ook behaaglijk warm in huis. In februari 2020 begon ERA Contour in opdracht van De Goede Woning met de verduurzaming van het huis.

Flinke maandelijkse besparing
De woning kreeg een warmtepompinstallatie voor verwarming en warm water en het dak werd vervangen door isolerende dakplaten en kreeg maar liefst 39 zonnepanelen. Nu hun huis energiezuinig is geworden, bespaart het koppel maandelijks 70 euro. Een mooie bijkomstigheid.

Dik tevreden met de temperatuur
Het kozijn in de woonkamer is voorzien van driedubbel glas. Het bedieningspaneel in de woonkamer (de thermostaat) regelt het klimaat in huis en zorgt continu voor verse lucht in de woning. Als de buitentemperatuur lager is dan de temperatuur in de woning wordt de schone lucht verwarmd door de warmte van de afgevoerde lucht. Hierdoor gaat er nauwelijks warmte verloren. En dat is te merken! Een warmtepomp is een laagtemperatuurverwarming. Hierdoor voelen de radiatoren niet warm aan, maar is het wel lekker warm in de woning. "We mogen niet aan de knoppen van de radiatoren draaien", licht Lex toe. Het beste is het om het in huis steeds ongeveer dezelfde temperatuur te houden. Of ze blij zijn met de aanpassingen? "Zeker", antwoordt Marijke, "Wij zijn dik en dik tevreden!"

Even wennen…
In hun omgeving kregen ze wel eens andere signalen, maar de meest kritische bewoners zijn inmiddels wel tevreden, vermoeden Lex en Marijke. "Het was natuurlijk ook best even wennen van bijvoorbeeld gas naar inductie koken. En ik denk dat sommige mensen vooral opzagen tegen de verbouwing. Maar weet je, eigenlijk ging dat ontzettend snel. In een week tijd deden ze alles! Zo werden op één dag de ramen vervangen. En in dezelfde week werden nieuwe hoofdleidingen getrokken en zonnepanelen op het dak gelegd. Daarna restte nog wat klein nawerk. Ons huis is nu stevig geïsoleerd. Wat wil je nog meer?"
Een keer in de avond regende het nogal en er bleek een lekkage op het dak. Marijke: "We hebben toen wat emmers neergezet. Die avond rond 22.00 uur heeft Era Contour toen zelfs nog iemand gestuurd die de lekkage kwam oplossen."

Stappenplan
Lex en Marijke hadden een gehandicapte dochter en daardoor al de nodige aanpassingen en verbouwingen in huis meegemaakt. "Daarom zag ik ook niet zo op tegen die verbouwing", licht Marijke toe. Bovendien kregen we netjes een stappenplan, zodat we wisten wat ons elke dag te wachten stond. Zo kwam er in die tijd -vanwege haar progressieve ziekte- een traplift. Zij is twintig jaar geleden helaas overleden, maar alles in huis herinnert nog aan haar. Overal hangen prachtige foto's uit haar jeugd.

Vogelrijke tuin
Het huis van het stel heeft een mooie achtertuin, voorzien van een haag en een hardhouten schutting met betonnen palen en voeten. Die schutting kregen zij ook van De Goede Woning. In de tuin staan her en der rozenstruiken en een aantal vogelvertrekken. Marijke is dol op rozen. "En ik ben gek op vogels", voegt ze toe, terwijl er een koolmeesje komt aangevlogen.
Lex: "Deurdrempels zorgen ervoor dat er geen water in huis komt. Dat was voor deze renovatie wel anders omdat de toegang tot het huis (voor en achter) rolstoelvriendelijk was."

Keuken, badkamer en toilet
Marijke: "Een jaar of 5 geleden is ook onze keuken vervangen, als onderdeel van een project vervanging badkamer, keuken, toilet." Huurders konden aangeven wat ze wilden laten vervangen. Ze is erg te spreken over de keuken en de kastjes. Ook het koken op inductie gaat prima. "We hebben geen afwasmachine. We doen dat gezellig samen", zegt ze lachend. In de keuken is een mooie afzuiging en er is een nieuwe wc pot gekomen. Ook over de badkamer is Marijke erg te spreken. "Die is netjes betegeld." Kortom, het stel is zeer tevreden. "Wij willen hier nooit meer weg!"

In herinnering: Lex en Marijke 47 jaar getrouwd. Helaas is Lex 21 maart 2022 overleden.
Samen aan de zonnepanelen


Fred en Wendy Scheepmaker met buurman Joey. MG Fotografie

"We proberen echt zo zuinig mogelijk te leven," vertellen Wendy en Fred Scheepmaker. Ze hoefden er daarom ook niet lang over na te denken of ze gebruik wilden maken van de mogelijkheid om zonnepanelen op het dak van hun sociale huurwoning te laten leggen. En zij niet alleen. Fred haalde zijn vijf buren over om ook zonnepanelen te nemen.

Het rijtje van 6 sociale huurwoningen ligt aan de Malta in de wijk Oosterheem. Het huis van Wendy en Fred is de 350e eengezinswoning van De Goede Woning waar op 22 november zonnepanelen gelegd worden.
"Als je kan besparen op je sociale huurwoning, dan moet je het doen. Alle beetjes helpen", aldus de inmiddels gepensioneerde ambulancemedewerker Fred Scheepmaker. Hij zag in de buurt dat andere woningen al zonnepanelen hadden liggen. Ik dacht: "Die dingen horen hier ook gewoon op het dak!" Wendy en Fred hebben een goede band met de buren uit de straat. Fred wist ze dan ook snel te overtuigen van de voordelen van zonnepanelen. Zijn sociale karakter, komt goed van pas. Zorgen zit dan ook in zijn aard. Een van de buren die de taal wat minder machtig was ging na contact met Fred ook overstag.

"Elke euro is er een!"
Fred: "De kosten verdien je in de komende jaren terug. De maandelijkse bijdrage zie ik dan ook zeker niet als een drempel." Het heeft even geduurd voordat het project rond was. In april 2020 kreeg de familie Scheepmaker de eerste aankondiging van de zonnepanelenactie. "Die zomer waren ze al wel aan slag bij andere woningen in onze buurt. Ze zouden er bij onze woningen niet goed bij kunnen op de daken, kreeg ik in eerste instantie te horen. Maar daar wilde ik niks van weten. Gelukkig bleek het allemaal toch gewoon te kunnen. De kosten van de hoogwerkers worden vergoed door De Goede Woning." Op 22 november 2021 is het zover. Dan worden de panelen geplaatst door Wocozon, de uitvoerende partner van De Goede Woning. Fred: "Wij wonen hier al 11 jaar met veel plezier. Voorlopig willen we nog niet weg, maar ik denk ook aan de mensen die na ons in dit huis trekken. Daar doe je het ook voor." Wendy: "Zeker. Wij hebben led verlichting in huis en een wasdroger met warmtepomp. De auto blijft vaak voor de deur staan. We pakken het openbaar vervoer of onze scooter als we op pad gaan. We hebben vier kleinkinderen waar we van genieten. Dan is elke euro er een!"

Dankzij rookmelder dag en nacht een veilig gevoel


De heer en mevrouw Zehtab. Fotograaf: Wilmar Dik

De Afghaanse familie Zehtab woont al twintig jaar in Nederland. Sinds 2006 huren zij een woning bij De Goede Woning, in de flat Savelsbos in de wijk Meerzicht in Zoetermeer. Op 22 februari 2022 kregen zij drie rookmelders in hun woning. Vanaf 1 juli zijn rookmelders wettelijk verplicht.

De Goede Woning laat de komende periode in al haar woningen rookmelders plaatsen. Constructif, de wijkaannemer van de Goede Woning is deze maand begonnen en gaat van deur tot deur om de rookmelders bij de mensen thuis te plaatsen. De wijkaannemers Van der Speld en Vehoec zijn in de andere wijken hiermee van start gegaan.

Thuis bij de familie Zehtab
Wat vinden de bewoners hier eigenlijk zelf van? We mogen een kijkje nemen in de woning van de heer en mevrouw Zehtab en worden gastvrij ontvangen. De heer Zehtab vertelt dat de brief die zij vooraf ontvingen van wijkkaannemer Constructif duidelijk was. Daarin stond de datum en het tijdsblok waarin de aannemer zou langskomen.

Sneller dan gedacht
Hij vervolgt: "Het ging sneller dan gedacht! Er werd niet eens geboord. De rookmelders werden met kit vastgelijmd aan het plafond. Het was in 10 seconden gebeurd, zegt hij aangenaam verrast. Ik ben hier blij mee. Het geeft dag en nacht een veilig gevoel."

Helaas hebben zij een keer diefstal meegemaakt. Dat maakt mevrouw nog steeds wel eens angstig. Alles wat haar een veilig gevoel geeft, daar is ze blij mee!

Lees hier meer tips over rookmelders https://www.brandweer.nl/onderwerpen/rookmelders/