De prijzen voor elektriciteit en gas stijgen hard. Ook wij maken ons daar zorgen over. Op deze pagina leest u wat de overheid doet om u te helpen, wat u zelf kunt doen en wat wij doen.

Geldzorgen

Maakt u zich zorgen over het betalen van de huur? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op via incassoconsulenten@dgw.nl of 079-343 8000, zodat we samen naar een oplossing kunnen zoeken.
Heeft u andere geldzorgen? Bekijk hier het overzicht van organisaties in Zoetermeer die u kunnen helpen: Hulp bij geldzorgen in Zoetermeer (dgw.nl)

Wat doet de overheid?

Twee keer 190 euro korting op de energierekening

De overheid wil voorkomen dat mensen door de hoge energietarieven hun rekeningen niet meer kunnen betalen. De overheid heeft bekend gemaakt dat alle huishoudens in november en december 190 euro korting krijgen op de energierekening. Dit bedrag wordt automatisch in mindering gebracht op uw energierekening. U hoeft hier niets voor te doen. Iedereen krijgt de komende maanden dus twee keer 190 euro korting op de energierekening.

Energieplafond

In januari stelt de overheid een energieplafond in. Dit betekent dat er een maximum tarief komt voor gas en elektriciteit. Voor gas gaat u maximaal 1,45 euro per m3 betalen, tot een jaarverbruik van 1200 m3 gas. En voor elektriciteit gaat het om 0,40 euro per kWh tot een jaarverbruik van 2900 kWh. Voor stadsverwarming gaat een prijsplafond van 47,39 euro per gigajoule (GJ) gelden. Verbruikt u volgend jaar meer dan 1200 m3 gas of 2900 kWh, dan betaalt u voor dit extra verbruik het door uw energieleverancier bepaalde tarief. Voor blokverwarming onderzoeken de overheid en de energieleveranciers nog hoe ze een energieplafond kunnen inrichten. De minister verwacht de Kamer op hele korte termijn te informeren hoe de regeling voor blokverwarming eruit komt te ziet. Waarschijnlijk wordt het een vast bedrag. Zie ook: Oplossing blokverwarming prijsplafond hard nodig | woonbond.nl

Eenmalige energietoeslag

Huishoudens met een laag inkomen hebben in 2022 eenmalig recht op een energietoeslag van 1300 euro om u te helpen met het betalen van uw energierekening. De energietoeslag telt niet mee als inkomen bij een uitkering, of voor de toeslagen die u van de Belastingdienst krijgt.

Wie komt in aanmerking voor energietoeslag?
-Huishoudens met een inkomen niet hoger dan 120% van de bijstandsnorm
-Huishoudens met een ZoetermeerPas voor 2022
-Huishoudens die meedoen met de Gemeentepolis
-Huishoudens die hulp bij schulden hebben (WSNP of MNSP)

Heeft u de toeslag niet automatisch ontvangen, maar heeft u wel recht op de energietoeslag? Dan kunt u de energietoeslag aanvragen via www.zoetermeer.nl/energietoeslag
Of vraag om hulp via: Hulp bij geldzorgen in Zoetermeer (dgw.nl)

Korting op energiebelasting

De btw op energie is per 1 juli 2022 voor 6 maanden verlaagd van 21% naar 9%. Ook krijgen alle huishoudens in 2022 een extra korting op de energiebelasting van gemiddeld ongeveer €400. De korting krijgt u bij de jaarlijkse eindafrekening.

Wat kunt u doen?

Tips om energie te besparen in uw woning:
  1. Douche zo kort mogelijk, maximaal vijf minuten per keer. Zet een timer en stap onder de douche vandaan als de tijd voorbij is.
  2. Plaats een waterbesparende douchekop. Een waterbesparende douchekop laat zeven liter water per minuut door, een gewone douchekop 10 liter of meer. Krijgt u warm water via een keukengeiser? Plaats dan geen waterbesparende douchekop, de geiser werkt daarmee niet goed samen.
  3. Sluit de deuren in uw woning. Door open deuren verdwijnt veel warmte naar plekken waar u niet bent, zoals de gang, het trapgat en de bovenverdieping. Met een deurveer of deurdranger gaat een deur vanzelf dicht. Zo houdt u de warmte in de kamer waar u bent.
  4. Zet uw thermostaat van de verwarming overdag maximaal op 20 graden. Als uw thuis bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.
  5. Zet 's nachts altijd de verwarming laag (behalve in een duurzame woning). Zet de thermostaat op maximaal 15 graden, dat is veel zuiniger dan de woonkamer de hele nacht warm houden.
  6. Vervang halogeen- en gloeilampen door zuinige led-lampen. Ledlampen gebruiken 85% minder stroom dan gloeilampen en 75% minder dan halogeenlampen. Wacht niet tot een gloeilamp of halogeenlamp kapot is, maar vervang ze meteen. Vervang eerst de lampen die u het vaakst aan heeft en het hoogste wattage hebben. Meestal zijn dat de lampen in de keuken, woonkamer en badkamer. Een ledlamp is duurder in aanschaf maar gaat wel 15 keer langer mee dan een ouderwetse gloeilamp.
  7. Draai de was op een lage temperatuur. Bijna alle was wordt op 30 graden goed schoon. Wacht ook altijd met het draaien van de was tot de trommel vol zit.
  8. Hang uw was aan de lijn of op een rek te drogen. Als het kan buiten. Een wasdroger slurpt energie, vooral oudere machines die niet werken met een warmtepomp. Droogt u de was aan een rek in huis? Doe dit dan in een ruimte die u goed ventileert, zo voorkomt u ongewenste schimmelvorming.
  9. Hou de radiator van de verwarming vrij. Zorg ervoor dat de warmte niet wordt geblokkeerd door gordijnen of spullen die er tegenaan staan.
  10. Plak radiatorfolie achter uw radiatoren. Deze speciale folie plakt u achter radiatoren die tegen een buitenmuur staan. Zo gaat de warmte de kamer in en niet in de muur.
Energie besparen: tips van de Woonbond

De Woonbond is een belangenorganisatie voor huurders. Op www.woonbond.nl zijn allerlei tips te vinden over energie besparen. Ook kunnen leden van de Woonbond bellen met de huurderslijn energiebesparen voor gratis advies. De Huurderslijn (020-5517755) is bereikbaar op
maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 13.00 uur en op dinsdagavond van 18.30 tot 20.00 uur.
Kijk bijvoorbeeld op https://www.woonbond.nl/vraagbaak/ik-kan-mijn-energierekening-niet-betalen-wat-moet-ik-doen en Energiebespaartips | woonbond.nl

Energie besparen: tips van Vereniging Eigen Huis

Op deze website zijn 15 tips te vinden over energie besparen: Energieswaps (eigenhuis.nl)

Pas op met alternatieven

Op internet geven mensen allerlei tips voor alternatieve vormen van verwarming. Helaas zijn die niet altijd even veilig. Pas hier goed mee op. Onveilige apparatuur kan bijvoorbeeld zorgen voor brandgevaar, koolmonoxidevergiftiging of schade door omvallen.

Wat doet De Goede Woning?

Als woningcorporatie staan we voor de grote uitdaging om al onze ruim 6300 woningen duurzaam en gasloos te maken. Dit zijn dure en ingewikkelde projecten die veel tijd kosten. Omdat we tegelijkertijd de huren betaalbaar willen houden, kunnen we dit alleen stapsgewijs aanpakken. Ons beleid is om eerst de woningen met de laagste energielabels (E, F en G) te verduurzamen. Ook zijn we met de woningcorporaties binnen de Vereniging Sociale Verhuurders Haaglanden (SVH) in gesprek over de mogelijkheden die wij als woningcorporaties hebben om de woonlasten betaalbaar te houden. Kijk op https://www.dgw.nl/duurzame-projecten om te zien waar we nu aan het werk zijn.

Heeft u vragen?

Stuur een mail naar woonservice@dgw.nl of bel 079-3438000. Het kantoor van De Goede Woning is open van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 16.00 uur. Adres: Maria Montessorilaan 11 in Zoetermeer.