Veelgestelde vragen over advies verhogen voorschot warmte

Waarom geeft DGW eind januari 2024 het advies om het voorschot warmte aan te passen?


Om te voorkomen dat bij de eindafrekening volgend jaar een groot bedrag moet worden bijbetaald.
De prijzen voor gas en elektriciteit zijn in 2023 en 2024 enorm gestegen. In 2023 heeft de rijksoverheid deze prijzen betaalbaar gehouden met verschillende subsidies. Per 1 januari 2024 zijn deze subsidieregelingen stopgezet.
Bewoners betalen nu zelf de hogere prijzen voor gas en elektriciteit. Dit betekent dat het verwarmen van de woning duurder wordt. De Goede Woning adviseert bewoners van een woning met blokverwarming daarom om het maandelijkse voorschotbedrag voor warmtelevering te verhogen.

Hoe kan ik mijn voorschot warmtelevering aanpassen?


Stuur een mail naar huuradministratie@dgw.nl. Zet in de onderwerpregel 'aanpassing voorschot' en vermeld in de mail uw naam en adres en geef aan wat uw nieuwe voorschotbedrag moet worden.

Geeft de overheid subsidie voor de gestegen gas en elektriciteitstarieven?


Subsidieregelingen in 2023 waren bijvoorbeeld het prijsplafond en de tijdelijke subsidieregeling tegemoetkoming blokaansluitingen. Met deze subsidies wilde de overheid voorkomen dat bewoners door de gestegen prijzen in de problemen zouden komen. Deze regelingen zijn per 1 januari 2024 stopgezet.
Voor 2024 heeft de overheid nog geen nieuwe subsidieregelingen voor energie aangekondigd. Dit betekent dat bewoners dit jaar zelf de hogere prijzen voor gas en elektriciteit gaan betalen.
Wel kunnen bewoners met een laag inkomen en een hoge energierekening zich aanmelden voor het Tijdelijk Noodfonds Energie via website van het Noodfonds
U kunt een aanvraag doen tot eind maart 2024.

Hoe koopt De Goede Woning gas en elektriciteit in?


We kopen gas en elektriciteit in via Aenergie. Dit is een inkoopcollectief voor en door woningcorporaties. Om de tarieven zo laag mogelijk te houden, koopt Aenergie gas en elektriciteit in op het moment dat de voorwaarden het voordeligst zijn. Dit doet Aenergie verspreid over het hele jaar. Kijk voor meer informatie Energie voor woningcorporaties, zorginstellingen en VVE's | Aenergie

Wat verdient DGW aan gas en elektriciteit?


De Goede Woning verdient hier niets aan. We kopen gas en elektriciteit in bij Aenergie. Op basis van uw eerdere verbruik brengen we maandelijks een voorschot in rekening.
Bij de eindafrekening verdelen de meetbedrijven Techem, Ista en WMS per woning de kosten op basis van het daadwerkelijke verbruik. Was uw voorschot te hoog? Dan krijgt u geld terug. Was uw voorschot te laag? Dan betaalt u bij. We proberen het voorschotbedrag vooraf zo goed mogelijk in te schatten en stellen dit elk jaar bij.
Elk jaar voor 1 juli ontvangt u de eindafrekening over het afgelopen kalenderjaar en krijgt u bericht of u geld terugkrijgt of moet bijbetalen.

Waar kan ik (gratis) hulp krijgen bij geldzorgen?


In Zoetermeer kunnen bewoners gratis hulp krijgen bij geldzaken.

Of kijk voor meer informatie op Hulp bij geldzorgen in Zoetermeer (dgw.nl)