Tuyn van Palensteyn: 63 huurwoningen en 56 koopwoningen

Woensdagochtend 21 juni 2023 de 63 nieuwe huurwoningen van De Goede Woning officieel geopend.
Met een druk op de knop onthulden Abdel Yaakoubi (nieuwe bewoner), Ronald Weerwag (wethouder wonen) en Mariëtte Heemskerk (directeur-bestuurder van De Goede Woning) de nieuwe naam van het appartementencomplex: Diederikshof.

Voor het bedenken van de naam was een prijsvraag onder de nieuwe bewoners uitgezet. Abdel Yaakoubi bedacht de winnende naam. Diederik als verwijzing naar de Diederik van Teilingenflat die vroeger op deze plek stond en hof als verwijzing naar de Tuyn van Palensteyn.

Alle huurders hebben op 19, 20 en 21 juni de sleutel van hun nieuwe woning ontvangen.

De huurwoningen in de Tuyn van Palensteyn zijn in opdracht van De Goede Woning gebouwd door aannemer VORM 6D Wonen. Vorm heeft bovendien in eigen beheer 56 koopwoningen gebouwd en verkocht in de Tuyn van Palensteyn. Deze bewoners ontvangen binnenkort de sleutel.

Op het terrein naast winkelcentrum Stadskwartier Palenstein zijn we in februari 2022 begonnen met de bouw van de duurzame nieuwbouwwijk De Tuyn van Palensteyn.

In opdracht van De Goede Woning heeft projectontwikkelaar & bouwer VORM er 63 huurwoningen gebouwd. Het gaat om:

Sociale huur:
17 seniorenappartementen (63 m²)
17 eengezinswoningen (91 m²)

Middenhuur:
29 appartementen (74 m²)

Duurzame woningen

De woningen zijn duurzaam . Elke woning is voorzien van een warmtepomp, een warmteterugwin-installatie en zonnepanelen. Hiermee sluit het plan aan op de ambitie van de gemeente Zoetermeer om van de wijk Palenstein de eerste volledig aardgasvrije wijk in Zoetermeer te maken. Op de website www.palensteinzoetermeer.nl is meer informatie over de ontwikkeling van Palenstein te vinden.

Appartementen
Alle appartementen (sociale huur en middenhuur) zijn 3-kamerwoningen (woonkamer met keuken, 2 slaapkamers, badkamer en los toilet). Alle appartementen hebben een eigen berging op de begane grond en een buitenruimte. De buitenruimte is via de woonkamer te bereiken. Bij de middenhuurwoningen is het een balkon of terras. Bij de seniorenwoningen is het een afgescheiden terrasruimte op de extra brede galerij.
Er is een gezamenlijke berging om scootmobielen te stallen.

Eengezinswoningen
De eengezinswoningen (sociale huur) bestaan uit woonkamer met keuken, badkamer, 3 slaapkamers, 2 toiletten en een zolder. Aan de voorzijde is een Delftse stoep en aan de achterzijde een terras, tuin en berging.

Hoogste punt bouw op 19 januari 2023

Donderdag 19 januari is het hoogste punt van het gebouw bereikt. Met het in top hijsen van 3 vlaggen is dit gevierd. Mariëtte Heemskerk, directeur-bestuurder van De Goede Woning, Ronald Weerwag, wethouder wonen en Gerrit-Jan Otterman, ontwikkelmanager VORM, voerden samen de feestelijke handeling uit.

Eerste paal op 20 mei 2022

Vanwege de harde regen verliep het officiële startmoment van de bouw van de Tuyn van Palensteyn op vrijdag 20 mei iets anders dan gepland. De bedoeling was om op de bouwplaats symbolisch de eerste paal te slaan, maar het weer bepaalde anders. Alle activiteiten werden noodgedwongen naar binnen verplaatst. In wijkcentrum Castellum werd het alsnog een feestelijke bijeenkomst. Nieuwe bewoners van de koopwoningen konden alvast met elkaar kennis maken en er waren speeches van bouwende projectontwikkelaar VORM, woningcorporatie De Goede Woning en wethouder Robin Paalvast (Wonen en Energietransitie).

De bouw vordert snel

Tuyn van Palensteyn, 24 oktober 2022

Bekijk de bouwplaats van bovenaf

Tuyn van Palensteyn, september 2022

Tuyn van Palensteyn, juni 2022

Foto: 24 oktober 2022. De achteringang van de appartementen en de tuinen van de eengezinswoningen grenzen aan de parkeerplaats.

Parkeerplaatsen
De gemeente legt parkeerplaatsen aan, waarvan enkele met een oplaadpunt voor elektrische auto's.

Koopwoningen
Naast het project van De Goede Woning bouwt VORM ook 56 koopwoningen in de Tuyn van Palensteyn. Alle koopwoningen zijn in 2021 verkocht.
Kijk voor meer informatie op: www.vorm.nl


Architect
Architect Bert Tretmans van Schippers Architecten BNA stond aan de wieg van het
1e ontwerp en Van Mourik Architecten heeft het ontwerp van de woningen in de Tuyn van Palensteyn overgenomen.