'Bouwen, bouwen, bouwen'

Geplaatst op: 15-09-2017

De gemeente Zoetermeer gaat de stad uitbreiden. Aankomende 10/15 jaar gaan er 10.000-16.000 woningen gebouwd worden, waarvan 27% sociale verhuur. Dat heeft de gemeenteraad op maandag 11 september besloten.

Een goede keuze, vindt Kees Karsten, directeur-bestuurder van De Goede Woning. "Het is een passend antwoord op de behoefte aan betaalbare huurwoningen. Al hadden we nog liever 30% sociaal gezien. De nood is hoog."

Lange wachttijd op een betaalbare woning
Uit diverse onderzoeken blijkt dat de vraag naar sociale huurwoningen, nu en in de toekomst, zo'n 30% bedraagt. De wachtlijsten voor een betaalbare huurwoning in Zoetermeer zijn lang. Gemiddeld wachten woningzoekenden nu al 65 maanden op een passende woning. "Een betaalbare woning is een belangrijke, eerste levensbehoefte! Daarom zijn wij blij dat de gemeenteraad kiest voor een evenwichtige verdeling tussen sociale verhuur en wonen in de vrije sector."

Binnenstedelijk ontwikkelen kort tijd
Wij willen de realisatie van 1.500 betaalbare huurwoningen voor onze rekening nemen. Karsten stroopt zijn mouwen vast op. Hij wil aan de slag. Liever vandaag dan morgen. "Binnenstedelijk ontwikkelen kost tijd. Zelfs als we vandaag groen licht krijgen om die 1.500 woningen te bouwen, zijn ze er niet gelijk. Gemiddeld duurt binnenstedelijke ontwikkelingen zo'n acht jaar of langer. We zouden concreet nu al met duizenden woningen bezig moeten zijn om het binnen de gestelde 10/15 jaar te redden."

Handen uit de mouwen!
Er is volgens Karsten geen tijd te verliezen, de wachttijden lopen maar op. "Onze boodschap richting de gemeente: Laten we de plannen die we op het oog hebben daadkrachtig omzetten in bouwactiviteiten. Wijs nieuwe locaties aan. Dan kunnen we beginnen met het ontwikkelen van plannen: wij hebben de investeringscapaciteit en de mensen. Onze uitgangspunten: betaalbaar, passend bij de omgeving, waar mogelijk energieneutraal en voor verschillende groepen mensen, zodat het voor iedereen goed wonen is in Zoetermeer. Kortom; laten we gaan bouwen, bouwen, bouwen!"

Terug naar overzicht