Scootmobiels

Heeft u een scootmobiel en woont u in een woongebouw van De Goede Woning waar geen brandveilige scootmobielruimte is? Dan moet uw scootmobiel voorzien zijn van een brandblusapparaat, een zogenaamde 'Fireblocker'.

Beste oplossing voor stallen scootmobielen
De brandveiligheidseisen zijn aangescherpt. Dat betekent dat scootmobielen in woongebouwen waar geen brandveilige scootmobielruimte is op een andere manier veilig gestald moeten worden. Samen met de gemeente Zoetermeer, de collega-corporaties Vestia en Vidomes, leveranciers en de brandweer hebben we bepaald dat een Fireblocker de beste oplossing is om te voldoen aan de nieuwe eisen.

Hoe werkt een Fireblocker?
De Fireblocker wordt gemonteerd bij de accu van de scootmobiel. Als uw scootmobiel om wat voor reden dan ook tot ontbranding komt, gaat de Fireblocker automatisch aan.

Kosten
Heeft u een scootmobiel via de Wmo? Dan betaalt de gemeente Zoetermeer via de Wmo de aanschaf en het onderhoud van de Fireblocker op uw scootmobiel. Heeft u een eigen (particuliere) scootmobiel? Dan betaalt u de kosten voor de aanschaf en het onderhoud van de Fireblocker zelf.

Heeft u vragen?
Neemt u contact op met Medipoint als u een scootmobiel heeft via de Wmo en vragen heeft over de Fireblocker en de montage hiervan: 088-6540811. Heeft u vragen over het stallen van uw scootmobiel? Dan kunt u contact opnemen met ons team Woonservice.

  Veelgestelde vragen over scootmobielen

 • Waarom moeten scootmobielen nu een Fireblocker hebben?

  Voor het stallen van scootmobielen gelden brandveiligheidseisen. Dat betekent dat scootmobielen in woongebouwen zonder brandveilige scootmobielruimte een Fireblocker moeten krijgen. Daarnaast is het gebruik van scootmobielen toegenomen. Met deze maatregel verhogen we de brandveiligheid in woongebouwen en voldoen we aan de eisen van vandaag.

 • Wie moeten een Fireblocker hebben?

  Dit geldt voor alle bewoners en bezoekers die hun scootmobiel stallen in een woongebouw van De Goede Woning in Zoetermeer waar geen brandveilige ruimte is. Brandveilige ruimten voor het stallen van scootmobielen zijn:

  • speciale scootmobielruimte
  • algemene ruimte met speciale brandveiligheidsvoorzieningen
  • een brede open galerij

  Het stallen van de scootmobiel zonder Fireblocker is ook mogelijk in de eigen berging of eigen woning, maar meestal niet wenselijk vanwege het ruimtegebruik.

 • Hoe werkt de Fireblocker?

   De Fireblocker is een apparaat bij de accu van uw scootmobiel om een brand te voorkomen. Als uw scootmobiel onverhoopt tot ontbranding komt, wordt de Fireblocker automatisch geactiveerd. Zo verhogen we de brandveiligheid.

  Om meer in technische termen te praten: de Fireblocker is een zogenaamde droge aerosol blusgenerator. Bij een brand wordt de Fireblocker door middel van een thermokoord geactiveerd en de brand geblust. Alleen bij de accu kan een brand ontstaan. De Fireblocker zelf is veilig. Hij is onder andere door de Veiligheids Regio Haaglanden goedgekeurd. 

  Hoe lang de FireBlocker meegaan, is niet precies te zeggen, maar de fabrikant geeft 15 jaar garantie op het blusmiddel. Tijdens de jaarlijkse onderhoudsbeurt wordt bepaald of de Fireblocker vervangen moet worden.

 • Waarom maken jullie niet meer scootmobielruimtes?

  We hebben gekozen voor de beste oplossing met de minste gevolgen voor u als bewoner. Het maken van meer scootmobielruimtes heeft ook onze voorkeur. Daarom hebben we dat als eerste onderzocht. Waar mogelijk maken we in woongebouwen nieuwe scootmobielruimtes. Voor enkele woongebouwen hebben we in overleg met de gemeente gekozen voor de Fireblocker, omdat het niet mogelijk is om daar een (extra) scootmobielruimte te maken. Door ruimtegebrek of omdat het te veel negatieve gevolgen heeft voor bewoners. Zo moet de loopafstand van een scootmobielruimte naar de woning niet te groot zijn.

 • Wie betaalt de aanschaf en het plaatsen van de Fireblocker?

  Heeft u een scootmobiel via de Wmo?
  Dan betaalt de gemeente Zoetermeer via de Wmo de aanschaf en het onderhoud van de Fireblocker op uw scootmobiel. Dit geldt voor huidige en nieuwe huurders.

  Schaft u zelf een scootmobiel aan?
  U bent zelf verantwoordelijk voor de aanschaf, het plaatsen en onderhoud. Voor het plaatsen van een Fireblocker kunt u contact opnemen met de Scootmobielspecialist:

  De scootmobielspecialist
  Heliumstraat 250
  2718 RS Zoetermeer
  Tel: 079 737 02 45
  E-mail: zoetermeerscootmobielspecialistnl

 • Wie betaalt het onderhoud van de Fireblocker?

  Heeft u een scootmobiel via de Wmo? Dan betaalt de gemeente de onderhoudskosten via de Wmo.

  Heeft u een particuliere scootmobiel? Dan moet u de onderhoudskosten zelf betalen, net zoals het reguliere onderhoud van de scootmobiel. Het onderhoud van de Fireblocker houdt in: een visuele inspectie en het vervangen van de batterij. Als u het onderhoud door  de Scootmobielspecialist laat uitvoeren, zijn er verschillende mogelijkheden:

  • combinatie onderhoud scootmobiel/FireBlocker: het onderhoud van de FireBlocker zit bij de prijs inbegrepen
  • apart  onderhoud aan de FireBlocker: € 25,00 per jaar
 • Hoe vaak komt een scootmobiel tot ontbranding?

  Het risico is klein. Scootmobiels zijn elektrisch aangedreven voertuigen, waarbij regelmatig de accu's moeten worden op- of bijgeladen. Het laden kan een kortsluiting veroorzaken. Gelukkig komt dit zelden voor.

 • Er is een scootmobielruimte. Toch wil ik graag een Fireblocker.

  Ja, de kosten moet u in dat geval wel zelf betalen.

 • Wat gebeurt er als iemand geen Fireblocker heeft en deze in een algemene ruimte plaatst?

  Na maart 2016 spreekt De Goede Woning de huurder hierop aan. Blijft de huurder de scootmobiel toch in de algemene ruimte plaatsen? Dan kan in het uiterste geval de huurovereenkomst beëindigd worden.

 • Wat als er een brand ontstaat in mijn scootmobiel en de Fireblocker blust deze brand?

  Neem dan contact op met Medipoint (scootmobiel via Wmo) of de Scootmobielspecialist (particuliere scootmobiel) om te overleggen over het vervangen of repareren van de scootmobiel.

 • Hoe controleren jullie of een scootmobiel een Fireblocker heeft?

  Dat zien we aan de sticker met datum op de scootmobiel. Deze plakt de leverancier op de scootmobiel, nadat zij de Fireblocker heeft geplaatst. Ook geeft zij een certificaat af. Hierdoor kunnen we controleren of de scootmobiel een Fireblocker heeft en of het goed onderhouden is.

 • Mijn buurman heeft een scootmobiel zonder Fireblocker.

  Brandveiligheid is in het belang van alle bewoners in het woongebouw is. Daarom vragen wij u uw medebewoners daarop aan te spreken na deze datum. Helpt dat niet? Meld het dan bij uw complexbeheerder of geef het door via ons e-mailadres woonservicedgwnl

 • Waar kan mijn bezoeker zijn scootmobiel stallen?

  Voor bezoekers gelden dezelfde regels voor het stallen van scootmobielen als voor huurders. Heeft uw gast een scootmobiel zonder Fireblocker en wil hij of zij deze plaatsen in een algemene ruimte (bijvoorbeeld de entreehal)? Dan kan dat als de scootmobiel een Fireblocker heeft. Heeft de scootmobiel geen Fireblocker? Dan kan hij of zij de scootmobiel buiten het woongebouw of in de woning plaatsen.

 • Gelden er behalve de Fireblocker nog meer regels?

   De belangrijkste regels:

  • De scootmobiel mag een vluchtroute niet blokkeren. Dat betekent dat er ook na stalling van de scootmobiel voldoende loopruimte (meer dan 1,2 meter) moet overblijven.
  • De scootmobiel mag geen doorgangen en voorzieningen voor (bedrijfs)hulpverlening blokkeren.
  • De scootmobiel moet op de aangegeven plekken staan.

  Het is verder verstandig dat u de oplader van de accu niet op het zadel van de scootmobiel plaatst.