Legionella

Legionella is een bacterie die voorkomt in water en die schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Als bewoner bent u zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van het drinkwater in uw woning. Bij normaal dagelijks gebruik van de waterleiding is er geen enkele reden om u zorgen te maken.

Wat doen wij?
Uiteraard doen wij er, samen met het drinkwaterbedrijf, ook alles voor om te zorgen dat de legionellabacterie geen kans krijgt om zich te vermeerderen in het leidingwater. Wij voeren diverse werkzaamheden uit om legionella te voorkomen, waarbij we ons houden aan de wet- en regelgeving. Het drinkwaterbedrijf Dunea en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) houden hier toezicht op met periodieke controles.

Wat kunt u zelf doen?

Thuis

  • Zorg dat de temperatuur van het douchewater bij het tappunt minimaal 60°C wordt. De legionellabacterie kan niet leven bij temperaturen boven de 60°C. U kunt met een thermometer en een emmer meten hoe hoog de temperatuur van uw hete, ongemengde, douchewater is.
  • Als u enkele dagen weg bent geweest, is het goed om bij thuiskomst de leidingen, zowel koud als warm, tenminste twee minuten lang door te spoelen, totdat het water écht koud óf heet is. Voorkom verneveling en ventileer de ruimte goed. Tip: het beste kunt u de douchekop onderdompelen in een emmer met water of het sproeistuk eraf draaien.
  • Als u een luchtbevochtiger in huis hebt om de lucht minder droog te krijgen en deze werkt met verneveling, dan maakt u wekelijks de sproeiers schoon met chloor. Raadpleeg ook altijd even de gebruiksaanwijzing en instructies van de fabrikant.
  • Laat de tuinslang na gebruik goed leeglopen. Ook kunt u beter niet fijnnevelig sproeien.

Niet alle waterbronnen vormen een besmettingsgevaar. Denk aan waterbakjes van cv-radiatoren, koffiezetapparaten, stoomstrijkijzers, ligbaden, waterpistolen en de airconditioning van uw auto.

Op vakantie

  • Als uw douchewater in het hotel of op de camping op de heetste stand niet hoeft te worden gemengd met koud water, kunt u beter niet douchen. Meld de klacht dan onmiddellijk bij de eigenaar, het reisbureau of de Stichting Veteranenziekte.
  • Baden is altijd beter dan douchen. Als er geen bad is, gebruik dan een washandje.

Wilt u meer weten over legionella?
Kijk dan op de website van de Rijksoverheid

Veelgestelde vragen

De Rijksoverheid heeft een brochure gemaakt waarin zij antwoord geeft op de meest gestelde vragen over legionella. Klik op de brochure om hem te lezen.