Inbraak

Hou de inbreker buiten de deur!

We trekken al gauw 'even snel' de deur achter ons dicht als we bijvoorbeeld een boodschap gaan doen. Maar een inbreker heeft maar 'heel even' nodig om binnen te komen. Gelukkig kunnen al een paar simpele handelingen een inbraak voorkomen. Lees de tips en hou de inbreker buiten de deur!

Tip 1) Draai de deur op slot als u weggaat.
Als u de voordeur alleen maar dicht trekt, dan kan deze met een creditcard of hard stuk plastic zo open gemaakt worden. Ook wel bekend als de flippermethode.

Bekijk de video om te zien hoe ze dit doen.

Tip 2) Zorg dat uw huis een bewoonde indruk maakt. Leg geen dure spullen in het zicht.
Inbrekers zijn in de wintermaanden het meest actief in de vooravond. Immers, als het 's avonds donker is en er brandt op dat moment geen licht in een woning, weet een inbreker dat er niemand thuis is. Zorg voor een lichtschakelaar of laat licht branden.

Tip 3) Sluit alle ramen als u weggaat.
Als een insluiper via een open raam de woning binnen kan komen, heeft hij aan een paar minuten genoeg om uw spullen mee te nemen. Doe daarom alle ramen dicht als u weggaat. Ook dak- en wc-raampjes. Zelfs als u maar heel even de deur uit bent.

Bekijk deze video van een ex-inbreker.

Tip 4) Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten.
Een inbreker hoeft dan alleen maar een raampje in te slaan en kan de deur zo van het slot draaien. Of hij boort met een handboor een gaatje in het kozijn om bij de sleutel te kunnen. Dit is de zogenaamde gaatjesboormethode.

Bekijk deze video voor meer inbraakmethodes.

Tip 5) Haal ladders en vuilcontainers zo veel mogelijk weg.
Inbrekers proberen vaak via hoger gelegen verdiepingen het huis binnen te komen. Haal daarom alles weg waarlangs een inbreker omhoog kan klimmen. Lukt dat niet, zorg dan voor goede beveiliging op alle ramen en deuren op hoger gelegen verdiepingen.

Investeren in inbraakpreventie

Aankomende jaren treffen wij preventieve maatregelen om een deel van onze woningen extra te beveiligen. Het gaat om woningen in buurten waar de meeste woninginbraken hebben plaatsgevonden. In de periode 2015-2016-2017 willen wij 4.100 woningen aanpakken. Bewoners van deze woningen beslissen zelf of zij gebruik willen maken van het opwaarderen van het hang- en sluitwerk.

De meeste inbraken in Zoetermeer vinden plaats door het uittrekken van de cilinder bij de voordeur. Hierdoor hebben wij besloten om de kerntrekbeveiliging op de voordeur aan te bieden op kosten van De Goede Woning. Daarnaast bieden wij bewoners de mogelijkheid om de woning nog verder te laten beveiligen, tegen een meerprijs.

Maak de buurt veiliger met Buurt Whatsapp

Een Buurt WhatsApp is een WhatsAppgroep van buurtbewoners. Doel is het signaleren van verdachte situaties in de buurt of wijk zodat buurtbewoners snel gewaarschuwd worden en de verdachte in de gaten kunnen houden. Ondertussen kan de politie worden ingelicht. Meer informatie: www.buurtwhatsapp.nl/info

    Veelgestelde vragen over inbraak

  • Wat is een babbeltruc en hoe herken ik een babbeltruc?

    Bij een babbeltruc bellen onbekenden bij u aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle bezittingen. Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer of reparateur. Of ze vragen om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt. Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten. Het gebeurt voornamelijk aan de deur en bij pinautomaten. Op de website van de politie leest u meer over babbeltrucs en hoe u kunt voorkomen dat u slachtoffer wordt van een babbeltruc.

  • Er is bij mij ingebroken. Wat moet ik doen?

    Bel 112 als u vermoedt dat de daders nog in de buurt zijn. Bel 0900-8844 als u aangifte wilt doen. Ruim de schade nog niet op en wacht tot u de politie gesproken heeft. Blokkeer gestolen bankpassen en simkaarten van gestolen telefoons. Kijk ook op de website van Slachtofferhulp Nederland voor meer tips en telefoonnummers. 

Meld verdacht gedrag

Bel 112 bij (inbraak)verdachte situaties
Wanneer u 112 belt, kan de politie wellicht heel snel een inbraak voorkomen of een inbreker op heterdaad aanhouden! Het bellen van 112 is bedoeld voor spoed. Dus niet alleen voor levensbedreigende situaties, maar zeker ook als u getuige bent van een misdrijf of het voorbereiden van een inbraak of diefstal. Dus aarzel niet als u een verdachte situatie signaleert waarbij de politie een misdrijf kan voork√≥men.

Babbeltrucs

Veilig wonen

Politiekeurmerk heeft een handige brochure uitgebracht waarin de verschillende maatregelen aan bod komen.