Huurtoeslag

Als u in verhouding tot uw inkomen teveel huur betaalt, dan kunt u in aanmerking komen voor huurtoeslag (vroeger heette dit huursubsidie). Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid als tegemoetkoming in de kosten van de huur. De bijdrage wordt uitgekeerd door de Belastingdienst.

Komt u in aanmerking voor huurtoeslag?
De huurtoeslag wordt toegekend voor maximaal één jaar, van 1 januari tot en met 31 december. Of u in aanmerking komt voor huurtoeslag is afhankelijk van uw actuele inkomen, uw eigen vermogen, uw huur en uw gezinssamenstelling. Alle informatie over huurtoeslag en of u ervoor in aanmerking komt, vindt u op de website van de Belastingdienst.

Proefberekening maken en aanvragen
Op de website van de Belastingdienst kunt u ook een proefberekening maken van de hoogte van uw huurtoeslag. Blijkt uit de proefberekening dat u in aanmerking komt voor huurtoeslag, dan kunt u dit meteen aanvragen met uw DigiD.

Heeft u vragen over huurtoeslag?
Bel de BelastingTelefoon: 0800 0543. Houd uw Burgerservicenummer bij de hand. Buiten de Belastingdienst is er ook een website over huurtoeslag: www.huurtoeslag.nl. Daar vindt u ook veelgestelde vragen en antwoorden over dit onderwerp.

  Veelgestelde vragen over huurtoeslag

 • Wanneer kom ik in aanmerking voor huurtoeslag?

  Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag, moeten u en uw eventuele medehuurder aan bepaalde voorwaarden voldoen. Welke voorwaarden dat zijn, leest u op de website van de Belastingdienst. Wilt u zeker weten of u in aanmerking komt en wat de hoogte van de huurtoeslag dan is? Doe dan een proefberekening op de website van de Belastingdienst.

 • Kan ik de huurtoeslag rechtstreeks aan jullie laten overmaken?

  Nee, dat kan niet. Tot 2014 was het wel mogelijk om de huurtoeslag rechtstreeks door de Belastingdienst aan De Goede Woning te laten overmaken. Wij brachten dit in mindering op de huur. De regels van de Belastingdienst zijn veranderd: dit is niet meer mogelijk. Wij berekenen de volledige huur en u ontvangt de huurtoeslag van de Belastingdienst.

 • Mijn thuissituatie is gewijzigd. Moet ik een nieuwe aanvraag doen?

  Als uw thuissituatie is gewijzigd, bijvoorbeeld omdat u bent gescheiden of juist bent gaan samenwonen, kunt u op de website van de Belastingdienst uw huurtoeslag opnieuw laten berekenen. Als u recht blijkt te hebben op een ander bedrag aan huurtoeslag, kunt u een wijziging indienen. U ontvangt van de Belastingdienst dan een nieuwe beschikking, zodat u aan het eind van het jaar geen huurtoeslag hoeft terug te betalen.