Kosten voor elektra in de algemene ruimten

Kosten voor elektra in de algemene ruimten


De kosten voor de elektra in de algemene ruimte van gebouwen zijn flink gestegen. Per 1 juli 2023 is het maandelijkse voorschotbedrag daarom bijna 3 keer hoger dan in 2022 geworden. In 2024 gaan de voorschotbedragen weer wat omlaag.

Waarom was het voorschotbedrag in 2023 zo hoog?


Dit heeft 2 redenen:

  • De kosten voor elektriciteit zijn enorm zijn gestegen. Per 1 januari 2023 zijn de kosten voor elektriciteit bijna 3 keer hoger dan afgelopen jaar.
  • De overheid heeft de energiebelasting fors verhoogd. Per 1 januari 2023 zijn de belastingtarieven voor energie bijna 4 keer hoger dan in 2022. Hieronder ziet u de tabel met de tarieven van de energiebelasting. Deze informatie vindt u ook op de website van de Belastingdienst.

Waarom is het voorschotbedrag 2024 nu weer lager?


De energieprijzen zijn weer wat gedaald ten opzichte van 2023.

Waarvoor wordt de elektriciteit in de algemene ruimten gebruikt?

Voor de liften, de verlichting en bijvoorbeeld een elektrisch bellenplateau. Voor het gebruik van elektriciteit in de eigen woning hebben bewoners zelf een contract afgesloten met een energieleverancier.

Hoe koopt De Goede Woning gas en elektriciteit in?

We kopen gas en elektriciteit in via energieleverancier Aenergie. Dit is een inkoopcollectief voor en door woningcorporaties. De Goede Woning heeft een jaarcontract waarin de prijzen voor gas en elektriciteit zijn vastgezet. Om de tarieven zo laag mogelijk te houden, koopt Aenergie gas en elektriciteit in op het moment dat de voorwaarden het voordeligst zijn. Dit doet Aenergie verspreid over het hele jaar. Kijk voor meer informatie Energie voor woningcorporaties, zorginstellingen en VVE's | Aenergie

Jaarlijkse afrekening

In de jaarlijkse afrekening stook- en servicekosten ziet u dat deze over de periode januari tot en met december 2023 gaat. Om te voorkomen dat u achteraf (veel) moet bijbetalen ontvangt u per juli ook altijd het nieuwe voorschotbedrag. Deze is gebaseerd op het nieuwe energietarief en de energiebelasting.